1397/07/25 تعداد بازدید: 7931
print

پرورش دهنده قارچ دکمه ای (Button mushroom producer)

کد ملی آموزش شغل / شایستگی(کد استاندارد قدیم و جدید) : 1-063-61- 6113

آشنائی با رشته / دوره آموزشی: (شامل توانائی ها- طول دوره- ساعات آموزش تئوری و عملی)

پرورش دهنده قارچ دکمه ای یکی از دوره های آموزشی زیر مجموعه رشته کشاورزی (امور زراعی) بوده که در صنایع غذایی  کاربرد دارد و علاوه بر مراکز دولتی دربرخی از آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد نیز آموزش داده می شود.

مدت دوره آموزش : 165ساعت ـ زمان آموزش نظری : 63ساعت ـ زمان آموزش عملی : 102ساعت

ویژگی کارآموز: ( سنی-جنسیتی-تحصیلی-جسمی) حداقل شرایط جسمانی: سلامت کامل جسمانی و روانی. حداقل مدرک تحصیلی: پایان دوره راهنمایی

 جنسیت:  هم زنان و هم مردان می توانند در این دوره شرکت نمایند.

شرایط سنی: حداقل سن برای شرکت در دوره های آموزشی 15 سال تمام می باشد.

به استناد تبصره 2 ماده 18 آئین نامه نحوه ی تشکیل و اداره آموزشگاههای فنی و حرفه ای آزاد پذیرش کارآموزان گروه سنی 15- 12 سال منوط به به ارائه اجازه ی کتبی ولی و یا قیم قانونی کارآموز است.

پیش نیاز مهارتی: این دوره پیش نیاز لازم ندارد.

 

مسیر ارتقاء و تکمیل مهارت:

کارآموزان پس از طی دوره آموزشی در صورت تمایل جهت ارتقای دانش و مهارت های تخصصی می توانند در دوره های پیشرفته تری در زمینه کشاورزی و باغبانی  جهت ارتقاء مهارت شرکت نماید.

 

 

مطالبی درخصوص خواص قارچ خوراکی :

قارچ به عنوان منبعی سرشار از پروتئین و اسیدهای آمینه، کربوهیدرات ها، چربی ها، ویتامین ها، مواد معدنی(پتاسیم، مس، فسفر و آهن) و سایر مواد غذایی ضروری، و با توجه به طعم و بوی خاص و منحصر به فرد، در لیست غذای انسان قرار می گیرد. امروزه مصرف قارچ نه به علت عطر و طعم، بلکه به عنوان یک منبع غذایی برای غنی سازی تغذیه مورد توجه است.

 

سرانه مصرف قارچ در ایران و جهان:

سرانه مصرف این محصول در کشور ما در مقایسه با متوسط جهانی کمتر است در حالی که هر ایرانی سالانه به طور میانگین 3/1 کیلوگرم قارچ مصرف می کند، متوسط مصرف قارچ در دنیا 5/2 کیلوگرم و در اروپا 4 کیلوگرم می باشد و به این ترتیب سرانه مصرف قارچ در ایران اروپا می باشد.

 

وضعیت کنونی ،آینده شغلی و مزایای پرورش قارچ:

قارچ خوراکی، یک محصول زود بازده است که کشت آن به دلایلی نظیر شاخص اقتصادی، زیست محیطی، تغذیه ای و دارویی اهمیت زیادی پیدا کرده است. استفاده از پسماندهای کشاورزی و ماهیت اشتغال زایی در پرورش قارچ و مزیت نسبی آن درمقایسه با دیگر محصولات کشاورزی، باعث شده که استقبال از پرورش قارچ همواره رو به افزایش باشد، چراکه برای این فعالیت کشاورزی نیازمند تهیه زمین وسیع نخواهیم بود و کشت آن به صورت طبقاتی قابل انجام است. همچنین برگشت زودهنگام سرمایه از دیگر امتیازات این کار است. با توجه به مراتب فوق وضعیت این شغل از نظر اشتغال در حال حاضر مناسب می باشد و آینده کاری آن نیز خوب است و اشتغال زایی آن در صنایع غذایی صد در صد است. درصورتیکه فرهنگ مصرف این ماده مغذی در بین مردم کشور جابیفتد، شرایط بهتری نیز برای شاغلین این حرفه قابل تصور است.

 

شرح شغل:  پرورش قارچ دکمه ای شغلی از گروه کشاورزی (امور باغی و زراعی) است که وظایفی از قبیل طراحی و احداث واحد پرورش قارچ و تأمین تجهیزات و ابزار تهیه رقم مناسب بذر- تهیه کمپوست و بذر زنی تهیه خاک پوششی و ضد عفونی نمودن آن آماده سازی سالن پرورش نگهداری از بسترهای قارچ برداشت قارچ و نگهداری فرآوری و ضدعفونی و بازاریابی محصول پس از برداشت را به عهده دارد . پرورش دهنده قارچ دکمه ای کسی است که پس از گذراندن دوره های آموزشی لازم از عهده برآورد اقتصادی پرورش قارچ دکمه ای ، انتخاب مکان و تجهیزات،آماده سازی سالن و بستر مناسب کشت،تشخیص قارچ دکمه ای و تهیه ونگهداری بذر و آماده سازی بستر جهت کشت، انجام عملیات داشت، و برداشت و بسته بندی و بازار یابی برآید.

 

مشاغل مرتبط با دوره:

 مشاغلی مانند پرورش قارچ های خوراکی ، پرورش قارچ های صدفی، و مجموعه کشاورزی (زراعی باغی ) از جمله مشاغل مرتبط با این دوره می باشد. همچنین این شغل با مزرعه داران و تولید کنندگان کمپوست و تولید کنندگان بذر قارچ و فروشندگان محصولات کشاورزی در ارتباط بوده و زیر نظر انجمن صنفی و کارفرمایی پرورش دهندگان قارچ خوراکی می باشد.

 

 

تجهیزات لازم جهت راه اندازی یک سالن پرورش قارچ:

1-    سنسورهای کنترل دما    2- سنسورهای کنترل رطوبت     3- CO2  متر     4- دماسنج      5- رطوبت سنج     6- هیتر (گرماساز)     7- کولر آبی     8- رطوبت ساز     9- دستگاه هواساز     10 فن تهویه و سیرکولاسیون

 

میزان درآمد شاغل:

  برآورد درآمد خالص یک سالن قارچ مسئله ای است که فاکتورهای بسیار متنوعی در آن دخیل هستند و هر کدام بسته به شرایطی تغییر می کنند و روی میزان محصول و درآمد و سوددهی مؤثرند. به عنوان مثال نحوه مدیریت سالن، کیفیت کمپوست و بذر مصرفی باعث نوسان و تغییر درآمد حاصله می شوند. لذا سوددهی مشخصی را برای این شغل نمی توان عنوان کرد. معهذا به طور میانگین از یک سالن استاندارد با ظرفیت 20 تا 22 تن کمپوست، ماهیانه حداقل 20 تا 30 میلیون ریال درآمد حاصل می شود.

 

برخی از مزایای دریافت گواهینامه مهارت

بر اساس تبصره دوم ماده واحده قانون الزام فراگیری آموزشهای فنی و حرفه ای برای اشتغال به کار کلیه دستگاههای ذیربط موظفند در برابر صدور پروانه کار، گواهینامه مهارتحرفه‌ای از مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای وابسته به وزارت‌کار و امور اجتماعی و یا دانشگاهها ، هنرستانها و امثال آنها را مطالبه نمایند.

نظرات:

loader